6 Mart 2014 Perşembe

Croissant (kuruvasan)

Bu tarife başlamadan önce tarifi sonuna kadar okuyun ve nezaman başlamak istediğinize öyle karar verin :) bana sorarsanız benim yaptığım gibi sabahtan değilde akşam üzeri ön hamurunu yoğurun sabaha kadar dinlensin yoksa benim gibi geceye kalırsınız :) ve sabah kalktığınızda ana hamurunuzu yoğurmaya başlayabilirsiniz ve öğlen vakti kahvaltınızda croissant'larınız hazır olur:) çok sabır isteyen bir tarif ona göre başlayın :))) 

Not: tadı fırındakinden farksız diyebilirim :) denemeye değer...

Croissant (kuruvasan)

Ön hamur için:

150 gr un T55/550 yada 75 gr T45/450 ve 75 gr T65/650.

150 ml su

1 gr taze yaş maya (1fındık büyüklüğünde)

Mayayı suda eritin içine ununu katıp karıştırın ve üzeri kapalı oda ısısında 12 saat dinlendirin.

Ana hamur için:

Ön hamur

400 gr un T55 tada T45/T65 karışımı 

135 ml soğuk süt

14 gr taze yaş maya (1tatlı kaşığı kadar)

40 gr tozşeker

40 gr tuzsuz tereyağı (kolay sürülenden olsun, normalinden az daha yumşaktır)

11 gr tuz


İçi için:
250 gr tuzsuz tereyağı (kolay sürülenden olsun)

Hazırlanışı:

Tuz ve tereyağı hariç bütün malzemeyi güzelce yoğurmaya başlayın, hamur elastik hale geldiğinde tuzunu ve tereyağını ufak parçalara kesip ekleyin ve yoğurun. Hamur biraz sert, elastik ve hafif gergin olacaktır.
Hamuru yoğururken katlanmasına izin vermeyin pürüzsüz olmasına dikkat edin. Ve üzeri kapalı olarak hamuru 60-90 dakika kadar buzdolanbında dinlenmeye bırakın.

İçi için tereyağını eşit şekilde dilimlere kesip streç filmin üzerine koyalım ve tereyağın üzerinede streç film koyarak yağımız 2 streç filmin arasında kakacak. Bunu güzelce düzgünce birbirine kaynaması için merdaneyle ileri geri sağa sola açalım. Ve buzdolabına kaldıralım.

(Hamur 5 aşamadan oluşuyor)

Aşamalarda hamurunuzu açarken tezgahınızı unlamayı unutmayın arada hamurunuzun üzerinede un dökebilirsiniz yoksa merdaneye yapışma tehlikesi yaşayabilirsiniz.

1.aşama: 
Iyice dinlenmiş olan hamuru buzdolanindan alıp iki kat büyüklüğünde unlanmış tezgahda açalım ve üzerine hazırlamış olduğumuz tereyağını hamurun yarısına gelecek şekilde koyalım, hamurun diğer yarısını tereyağın üzerine katlayalım, kenarlarını pastıralım ve bir bez katlar gibi bir başından bir ucundan katlayalım. 

2.aşama:
Katlamış olduğumuz hamuru tekrar 2-3 kat büyüklüğünde dikkatlice çok bastırmadan açalım, ve aynı şekilde yarısını kapatıp sağlı sollu katlayalım. Üzeri kapalı buzdolabinda 45-60 dakika dinlendirelim.

3.aşama:
Aynı şekilde 2.aşamada yaptığımızı uygulayıp, dikkatlice açıp katlayıp tekrar buzdolabında 45-60 dakika dinlendirelim.

4.aşama;
Son olarak aynı işlemi yapıp buzdolabında yine 45-60 dakika bekletiyoruz. (Yalnız açarken dikkat edin ki hamurunuz yırtılmasın, sabırlı davranarak yavaşça bastırmadan açalım).

5.aşama son aşama:
Hamuru dolaptan alıp 50cm- 60cm uzunluğunda açın ama yavaşça ve bastırmadan zorlamadan, pürüzsüz olması için bunu yapmanız lazım :) baktınız ki hamur açılmakta zorlanıyor, az dinlendirin durdukça gevşiyor ve açılması daha kolay oluyor.. 
Benim tezgahımda çok yer olmadığından dolayı hamuru dikdörtgen açtım.. Ama siz benim gibi hamuru 3 ayrı şeritlere kesmeyin, siz ortadan 2 kesin ve uzun dar 3kenler kesin çünkü rulo ettiğinizde daha çok sarılacak ve piştikten sonra daha güzel görünecektir. 
3kenleri kestikten sonra hafif hamurunuzu su ile ıslatın ve geniş tarafından sivri ucuna kadar rulo yapın. Yalnız ucu altta kalacak şekilde tepsiye dizin ve uçlarını az içe doğru kıvırın. Tepside yaklaşık 60-90 dakika mayalandırın.

Croissant'larımız güzelce mayalandıktan sonra fırınımızı 220 dereceye ayarlayıp ısıtalım. 

Bu arada üzerine 1 yumurta sarısı, 7 yemek kaşığı su, bir tutam tozşeker ve bir tutam tuzu karıştırıp croissant'ların üzerine fırça yardımıyla heryerine gelecek şekilde sürelim.

Fırınımız ısı ayarına geldikten sonra fırın ısısını 190 dereceye düşürelim ve croissant'ları fırına sürelim üzerleri güzelce kızarana kadar pişirelim 
(Pişme süresi 15-25dakika arası değişebilir takip ediniz).

Evet ve sonunda piştiler :) kahvaltınızda ister sıcak ister soğuk olarak sevis edebilirsiniz...

AFIYET OLSUN...













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder